Ballonvulling met heliumgas

Hoe vul ik een ballon met helium?
Onze heliumgas tanks zijn zeer eenvoudig in gebruik. Klik hier voor een instructie video.
Allereerst draai je het groene kraantje open. Vervolgens plaats je de opening van de ballon om de zwarte vulmond van de helium tank. Houdt de ballon stevig vast en beweeg de vulmond naar boven of naar beneden. Hierdoor opent het ventiel en stroomt de helium in de ballon. Zodra je de vulmond weer recht zet stopt de toevoer van helium. Je kunt de ballon van de vulmond afhalen en dichtknopen. Je hoeft tussendoor het groene kraantje niet dicht te draaien.

Hoeveel ballonnen kun je met een heliumtank vullen?

23 cm ballonnen*
Helium tank 30: ± 30 stuks
Helium tank 50: ± 50 stuks

30 cm hartvormige ballonnen*
Helium tank 30: ± 15 stuks
Helium tank 50: ± 25 stuks

30 cm ballonnen*
Helium tank 30: ± 15 stuks
Helium tank 50: ± 25 stuks

90 cm mega ballonnen*
Helium tank 30: ± 1,5
Helium tank 50: ± 2,5

* Het aantal te vullen ballonnen is aangegeven per afmeting en geeft een indicatie. Het daadwerkelijke aantal gevuld ballonnen is afhankelijk van de vulgraad van de ballonnen en het gebruik van de tank.

Hoelang blijven heliumballonnen zweven?
Iedere ballon heeft een andere zweeftijd. Dit heeft te maken met het formaat (hoe groter hoe langer deze zweeft) en omgevingsfactoren zoals licht en warmte. Latex ballonnen van 30 centimeter (onze standaard ballonnen) blijven ongeveer 5-7 uur mooi zweven volgens onze fabricant. In de praktijk is dit vaak nog een paar uur langer. Folie ballonnen blijven circa 4 dagen goed en mega ballonnen (90 centimeter) blijven wel tot 10 uur zweven.

Kan ik helium retourneren?
Het is helaas niet mogelijk om helium te retourneren. Dit heeft te maken met de vulling. Het is namelijk niet mogelijk om te zien of de tank ongebruikt is.

Helium kopen?
Bij Partycolors.nl kun je helium kopen. De wegwerp helium tanks zijn zeer gemakkelijk in gebruik en kunnen, wanneer ze leeg zijn, naar het grofvuil gebracht worden. Het voordeel van een helium tank is dat je op de locatie zelf de ballonnen kunt vullen. Hierdoor hoef je ze niet te vervoeren (Bij een groot aantal heb je al snel een busje nodig) en je kunt er langer van genieten omdat je optimaal gebruik maakt van de zweeftijd.

Wat is de inhoud van een helium tank?
Helium tank 30: 0,25 m3
Helium tank 50: 0,42 m3

Wat is helium?
Helium is een scheikundig element. Het is een kleurloos edelgas met het symbool He en atoomnummer 2. Het stijgvermogen van helium is 93%.

Is helium giftig?
Nee, helium is niet giftig.

Is helium brandbaar?
Nee, helium is niet brandbaar

0.42 m3

Hoe kan ik zien of een heliumtank bijna leeg is?
Aan de buitenkant van de helium tank is niet te zien of deze leeg is. Je merkt dat aan de druk wanneer je een ballon vult. De druk neemt namelijk af wanneer de helium tank leeg raakt.

Welke ballonnen zijn geschikt om met helium te vullen?
Alle ballonnen zijn geschikt om te vullen met helium. De kwaliteit en het materiaal van de ballon is echter van invloed op de zweeftijd. Latex ballonnen zijn het meest geschikt voor helium.

Hoelang is helium houdbaar?
Helium is ongeveer 1 jaar houdbaar. De tank is na een jaar niet direct leeg maar zal beetje bij beetje vervliegen. Je kunt dan niet meer het oorspronkelijke aantal ballonnen vullen. Zorg er bij een lange bewaartijd voor dat het kraantje stevig dicht zit.

Kan ik een heliumtank opnieuw laten vullen?
Nee, dit is niet mogelijk. Wij maken gebruik van wegwerp tanks. Deze zijn gemakkelijk in gebruik en je hoeft geen statiegeld te betalen.

Wat moet ik met de heliumtank doen wanneer deze leeg is?
Wanneer een helium tank leeg is kun je deze naar de plaatselijke afvalverwerking brengen. Mocht de plaatselijke afvalverwerking deze heliumtank niet accepteren, lees dan de volgende instructies:
Plaats de bovenkant van een platte schroevendraaier aan de binnenkant van de barstschijft. Met een hamer tik je lichtjes tegen de schroevendraaier en doorboort zo de barstschijf. Verwijder voorzichtig de volledige barstschijf. Schrijf met een permanente stift omvirceld “LEEG” op de heliumtank. Als deze stappen zijn ondernomen kun je de heliumtank aanbieden bij een staal recycle punt. Als de locale afvalpunten de lege heliumtank niet willen aannemen kun je deze in de container deponeren.

Algemene instructies en waarschuwingen
Ballonnen kunnen verstikkingsgevaar opleveren voor kinderen. Kinderen onder 8 jaar kunnen stikken in onopgeblazen of kapotte ballonnen. Toezicht door een volwassene is vereist. Houd onopgeblazen ballonnen uit de buurt van kinderen. Kooi kapotte ballonnen direct weg.

Plaats het vulventiel in geen geval in de mond of neus. Als je dit wel doet kan dit schade toebrengen aan longen of andere lichaamsdelen wat kan leiden tot persoonlijk letsel of overlijden. De heliumtank bevat gecomprimeerde helium onder druk.

Helium niet inhaleren. Alleen gebruiken in goed geventileerde ruimtes. Nooit gebruiken in kleine gesloten ruimtes. Helium vermindert en kan zuurstof elimineren.  Inhaleren van helium kan leiden tot letsel en/of overlijden.

Niet hervullen met welke stof dan ook. Dit betreft een niet hervulbare tank. Hervullen kan leiden tot letsel of overlijden.

Niet opslaan in vochtige ruimte. Dit kan leiden tot roestvorming op de heliumtank en barsten van de tank mogelijk resulterend in letsel of overlijden.

Nooit de heliumtank blootstellen aan direct hitte of vuur.  Blootstellen aan deze omstandigheden kan resulteren in plotseling ontsnappen van helium onder druk. Dit kan leiden tot letsel of overlijden.

Laat de heliumtank niet vallen op een scherp of puntig oppervlak. Blootstellen aan deze omstandigheden kan resulteren in plotseling ontsnappen van helium onder druk. Dit kan leiden tot letsel of overlijden.